Een veel voorkomend knelpunt bij letselschade: het aantonen van het causaal verband

Slachtoffers van letselschade, bijvoorbeeld als gevolg van verkeersongevallen of bedrijfsongevallen, komen in de schaderegeling de term ‘causaal verband’ tegen. Wat betekent dit begrip precies? Waarom is dit onderwerp zo belangrijk bij letselschaderegelingen? Waar vindt u deskundige hulp in uw letselschadezaak? We leggen het aan u uit.

Het causaal verband verwijst naar de relatie tussen het letsel van het slachtoffer en de gebeurtenis die de schade heeft veroorzaakt, zoals een verkeersongeval, arbeidsongeval of een medische misser. Beoordeeld moet worden of de klacht van het slachtoffer een direct gevolg is van het incident. Letselschade komt alleen voor vergoeding in aanmerking voor zover het een direct gevolg is van het ongeval en het slachtoffer dit aantoont.

Waarom is causaliteit belangrijk?

In de praktijk blijkt causaliteit helaas vaak een punt van discussie. Dit is een veelvoorkomend knelpunt in de schaderegeling, vooral bij moeilijk objectiveerbare klachten zoals bij een whiplash. Dit komt omdat de klachten soms moeilijk te bewijzen zijn. Ze zijn bijvoorbeeld niet te zien op scans of röntgenfoto’s. Dit maakt het eveneens moeilijk om de oorzaak van de klacht objectief te beoordelen. Als de aansprakelijke verzekeraar stelt dat de klacht niet het gevolg is van het ongeval en dat er andere mogelijke oorzaken zijn, kan dit bewijsproblemen oproepen voor het slachtoffer om zijn of haar persoonlijk letsel te claimen.

Hoe wordt het causaal verband aangetoond?

Voor het succesvol aantonen van een causaal verband tussen een ongeval en uw klachten, schakelt u een letseladvocaat in. Het causaal verband kan redelijkerwijs als volgt aannemelijk worden gemaakt:

• De klachten moeten echt zijn, niet ingebeeld of geveinsd, noch overdreven
• De klachten bestonden niet vóór het ongeval
• Er is geen andere verklaring over de bron van de klacht

Waar vind ik deskundige hulp?

Letselschadezaken waarin het causaal verband ter discussie staan, zijn lastige en complexe zaken, omdat er vaak juridisch-technische discussies moeten worden gevoerd met aansprakelijkheidsverzekeraars. Het is daarom verstandig om een ​​advocaat in de arm te nemen om u bij te staan. Voor het inschakelen van een advocaat zijn meestal geen kosten verschuldigd, omdat ook deze kosten onder de te verhalen schade vallen en dus door de aansprakelijke verzekeraar moeten worden vergoed.

Wilt u meer weten of wilt u uw letselschadezaak met ons bespreken? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Chat openen
MCJ Advocatuur
Hallo
Waarmee kan ik u van dienst zijn?