De gevolgen van een ongeval, bijvoorbeeld een verkeersongeval of bedrijfsongeval, kunnen enorm zijn. Plotseling heeft u te maken met gezondheidsschade en forse beperkingen in uw dagelijkse leven. Vaak is het nodig om hulp in te schakelen, zodat u en uw gezinsleden kunnen blijven functioneren. Het snel en goed regelen van hulp en voorzieningen heet in de letselschadebranche ‘herstelgerichte dienstverlening’.
De betekenis van herstelgerichte dienstverlening
Bij herstelgerichte dienstverlening staat het functioneren van het slachtoffer in zijn eigen omgeving centraal. Als u door het ongeval niet meer in staat bent om te werken, het huishouden te doen of u te verplaatsen, dan kunnen daarvoor voorzieningen worden geregeld. Het doel is ervoor te zorgen dat uw leven ondanks uw letsel zo goed mogelijk door kan gaan. De kosten van herstelgerichte dienstverlening worden door de aansprakelijke verzekeraar betaald.
Noodzakelijke hulp en voorzieningen
Herstelgerichte dienstverlening bestaat uit alle hulp en voorzieningen die u nodig heeft om te kunnen blijven functioneren op uw werk, in en uw de woning en bij de uitoefening van alle dagelijkse en sociale activiteiten.
U kunt denken aan:
- Huishoudelijke hulp
- Hulp bij het boodschappen doen
- Hulp bij het bereiden van maaltijden
- Hulp bij de verzorging van dieren, bijvoorbeeld het uitlaten van de hond
- Hulpmiddelen, zoals een hoog-laagbed of een traplift
- Vervoers- en mobiliteitsvoorzieningen, zoals een rolstoel of taxivervoer
De aanvraag van hulp en voorzieningen
Uw belangenbehartiger neemt het initiatief om uw behoefte aan voorzieningen in kaart te brengen en vraagt deze aan. Als de zaak complex is, is de inschakeling van een deskundige op het gebied van voorzieningen noodzakelijk, bijvoorbeeld een arbeidsdeskundige of een ergotherapeut. Uw belangenbehartiger onderhoudt de contacten met de betalende verzekeraar en de deskundigen en zorgt dat alles naar behoren verloopt.
Gespecialiseerde hulp
Bij het regelen van voorzieningen bij letselschade is de hulp van een gespecialiseerde belangenbehartiger, bij voorkeur een advocaat, onmisbaar. De advocaat weet welke mogelijkheden er zijn en welke stappen moeten worden gezet om de voorzieningen te realiseren. Bij letselschade is het daarom cruciaal om de hulp van een letselschadeadvocaat in te roepen.